Direktlänk till inlägg 8 december 2009
Igår bakade jag pepparkakssnibbar. Inte svårt, luktar och smakar gott.
Degen gjorde jag i fredags:
250g smör eller margarin
2½ dl socker
1 ägg
1 dl ljus sirap
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen ingefära
1½ tk bikarbonat
8 dl vetemjöl
Garnering: 100 g mandelspån
1: Rör matfett, socker och sirap vitt och poröst.
Rör därefter ner ägget.
2: Blanda ner alla kryddor, bikarbonat och vetemjöl i smeten och arbeta samman till en slät deg.
Förpacka degen väl och lägg den att vila kylskåpskallt i minst ett dygn, men gärna längre.
3: Sätt ugnen på 200grader. Ta fram den kalla degen och dela den i 5 jämnstora bitar som du formar till runda bollar.
4: Kavla ut varje boll direkt på bakplåtspapper, till en tunn rund platta, ca 32 cm i diameter. Strö sedn över lite mandelspån och grädda i mitten av ugnen i ca 7 min.
5: Sporra eller skär upp varje nygräddad och het botten i ca 16 snibbar från kant till kant. Jämnstora bitar får du lättast om du först delar botten rätt av, därefter i fjärdedelar.
Sporra sist varje fjärdedel i fyra snibbar.
Låt pepparkakorna kallna på plant underlag.
Min åsikt om baket: snabbt, enkelt, gott men inte helt lätt att hitta burkar i vårat kökdär snibbarna fick plats. Gör jag om det så kommer jag att dela degen i flera runda bullar så de blir mindre i storleken.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | 31 | ||||||
|