Direktlänk till inlägg 24 november 2014

Puppy Mill i US

Av Camilla - 24 november 2014 10:08

För en tid sedan spred sig ett budskap som löpeld över Internet, via Facebook:

en puppy mill i USA skulle avvecklas och ett hundratal hundar var till salu på auktion.

Vet inte riktigt hur många det rörde sig om i slutändan, men det var 34 cavalierer plus lite andra raser. 

Auktionen skulle hållas i en Auktion Barn, vilket kan vara varmt och inrett eller rent en lada där boskapsauktioner hålls, och oavsett väder skulle det gå av stapeln.

De amerikanska cavalier-uppfödarna reagerade direkt och det var då det började.

http://operationcavalierrescue.org

 


Här är "uppfödaren"


Remember the face : This is Terri Taylor Easterbrooks of Rock Cliff Farm and Birchaven affix. She thinks it is acceptable to consign 100's of Cavalier King Charles Spaniels to auction and an unknown fate when they have served her purpose, many of whom due to neglect will need much in the way of veterinary treatment. All will need behavioural counselling due to the way they have been kept. Thankfully due to generosity of the worldwide Cavalier community ALL were rescued and are in safe hands. The Dog World as a whole MUST campaign against the USA' s acceptance of this diabolical practise. This time it was "our" breed next time it could be yours.
Please share

 

Två olika organisationer agerade, folk över hela världen skickade pengar så att ALLA cavalierer skulle bli räddade, de samverkade så att de inte skulle bjuda mot varandra på samma hund. Under auktionen tog pengarna slut och folk skickade mer så de inte behävde ge upp.  Alla kommer att bli kastrerade innan de blir adopterade så inga fler skulle få valpar.  En hel del hade skavanker och sjukdomar, redan innan detta så hade hundar räddats därifrån och alla historier ska finnas att läsa på länken ovan.
En väldigt otäck historia MEN tänk på att det inte bara är over there som det händer. 

 

När du köper en valp på Blocket etc, var noga med att kolla upp varifrån den kommer. Begär att få komma hem till uppfödaren och se hur de bor, hur hundarna bor och hur de mår. 


Många hundar smugglas in från övriga Europa och omkringliggande länder, de är små och söta när de säljs, men är de tillräckligt gamla? 

I Sverige finns en lag om hunvalpar ska vara MINST 8 veckor när den säljs. Kattungar minst 12 veckor. Att de är äldre är inget problem. Snarare plus, då brukar den fått lite av livets allvar via uppfödaren. Det finns en del som till och med är rumsrena innan de lämnar uppfödaren, men en omställning till nytt hem, ny miljö kan orsaka liet pölar här och där, det får man vara beredd på.

 

Är de vaccinerade? De kan bära på en hel del sjukdomar, där bland annat valpsjukan är en som kan orsaka död.

 

Är de avmaskade ordentligt? En valpmage full av mask kan också orsaka död. En ordentlig uppfödare avmaskar minst 2 ggr innan leverans. Oavsett om det är en registrerad uppfödare med rasrena valpar med SKK-stamtavla eller en blandrasuppfödare.

 

Är det verkligen den rasen du ämnar köpa, som valpen ska vara? Ingen stamtavla kan bero på att det är en blandraskull, och den vuxna hunden kanske inte har de egenskaper eller den storlek som rasen ska ha. 

 

Den valpen du köper kanske i själva verket ör född under dessa premisser:

 


Ser det ut som om hundarna far illa så tveka inte att anmäla till Länsstyrelsen, Kommunen etc.  Se det inte bara som att du räddar valpen, utan tänk på att genom att köpa valpen så underhåller du uppfödarens ekonomi. Och han tar snabbt nya valpar igen om ingen agerar.


Att köpa en valp är ett livstidsåtagande, man kan inte bara köpa och sälja, utan det är en levande varelse som du ska ta hand om, med olika behov, olika förutsättningar och olika krav. Skulle du sälja ditt barn när det blir tonåring bara för att den är trotsig, inte motsvarar dina krav eller är i fulåldern? Sak samma med hunden, sök hjälp och försök få koll INNAN du tar steget att omplacera ( även om en omplacering ibland är det enda rätta) Men tänk EFTER före.

Och framförallt:

TA KONTAKT MED DIN UPPFÖDARE INNAN! 


Uppfödaren sitter inne med mycket kunskap och är till för att hjälpa dig

 

Uppfödaren vill veta vart ens bebisar tar vägen (ja, valparna är våra bebisar)

 

Kanske ha chansen att köpa tillbaka själv istället för ett nytt hem

 

 

Och en annan sak: innan du köper valp: 

Rasrent: ta kontakt med rasklubb eller SKK och läs på om rasen, för- och nackdelar, sjukdomar, egenskaper mm.


Många såg Vi på Saltkråkan och köpte Sankt Bernhard, vilket betydde att mindre bra hundar gick i avel mm. Likaså efter Pongo-filmerna, Lassie-filmerna etc.

Många såg även border collien Turbo och tänkte att en sådan vill vi ha, men få förstår hur mcket jobb som ligger bakom för att få en lydig hund, och hur mycket jobb en ARBETANDE hundras kräver för att inte ta ut sin energi och frustration på inredning och annat.


Var NOGGRANN


Hur är din familjesituation? En hund får inte vara ensam och orastade i mer än 4h i stöten dagtid. Om ni inte kan vara hemma, vem kan rasta hunden, finns det hunddagis, eller dagmatte att tillgå. Har vi råd med det?7

Förutom hundens inköpspris tillkommer:

* Försäkring (ett måste, kan bli VÄÄLDIGT dyrt om olyckan skulle vara framme)

* Maten. Den kan inte enbart leva på rester, och hudnmat kostar oavsett om du köper det på Lidl/Ica mm eller i en djuraffär, helstunder de första åren då den växer och utvecklas.

* Utrustning: koppel, halsband, BAJSPÅSAR, leksaker, liggplats, hundbur till bil 

* Utställningar om man vill det

* Lydnadskurser (rekommenderas oavsett om det är en arbetande hund eller en liten chihuahua)


En annan sak: Ta inga egna valpar utan ordentlig back up. Och framförallt: är det värt risken? 

Att ha en mentor är kanon, en som kan hjälpa och ge råd.


En kull valpar är inget skydd mot livmodersinflammation, snarare tvärt om. Ett gammalt skrock som tyvärr lever kvar. 

Om valparna inte kommer ut som de ska, var är närmaste djursjukhus, har vi försäkring för ett kejsarsnitt? Ta ledigt från jobbet för att vara hemma innan och efter valpning. 


SKK och rasklubbarna är en skyddsmur, ett bollplank som en SKK-ansluten uppfödare av RASRENA valpar med STAMTAVLA kan vända sig till för hjälp och råd. Köper du en blandras valp har du INGET av detta. 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Camilla - 26 oktober 2020 05:22

Var tar helgen vägen? Tiden bara springer i väg!  I fredags var det snabbstädade burar, hämtning av halm och en tur till Rinkabyrör då mammas pappa behövde en ny ventil till varmvattnet. Svärfar som har jobbat som vvs:are hade kollat och Linda skul...

Av Camilla - 20 oktober 2020 20:27


  Vid McDonalds parkering i Karlshamn står detta trödet. Varje år får det belysning och i år har de valt att sätta lila lampor, Sedan har det varit tänt hela dagen vilket är lite surrealistiskt i dagsljus och gröna löv i trödet, men så vackert! ...

Av Camilla - 20 oktober 2020 20:03

I dag när jag hämtade Linus frågade jag honom vad han hade lust att göra? Skulle vi ta en tur till simhallen? Givet svar så vi åkte hem, fixade varsin hamburgare, badväskor och iväg igen. 1,5 timme med simning (jag 500 m och Linus 275 m) lek i både 2...

Av Camilla - 19 oktober 2020 08:36

Vad är en CAL kanske du undrar... innan augusti månad i år hade jag ingen aning men nu vet jag. Det betyder Crochet Along = virka tillsammans och är typ ett kedjebrev med virkning. Man anmäler sig till exempel till Garnknutens Advent CAL på deras fac...

Av Camilla - 19 oktober 2020 08:27

Sov oroligt fram emot morgonen och halv sex gav jag upp. Var ändå bara en halvtimme tills klockan skulle ringa i alla fall. Släppte in katterna som ville ha frukost och såg att gräsmattan var full av frost. Skönt att vi burit in kannor, liljor och pe...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se